Rendszergazda Magazin #20 – Hogyan lehet védekezni a zsaroló vírusok ellen?

Rendszergazda Magazin #20 – Hogyan lehet védekezni a zsaroló vírusok ellen?

Az elmúlt időben egyre több helyen előfordulnak a zsaroló vírusok. Ezek a nem kívánt programok elkódolják a gépen, és a felhasználó által elérhető helyen (például fájl szerver) található adatfájlokat és csak váltságdíj ellenében kódolják azokat vissza.

Az alábbi módon lehet védekezni ezen kártevők ellen:

 1. Folyamatosan frissítsük az összes számítógépen az operációs rendszert és az azon futó programokat! (Kiemelten: böngésző alkalmazás, levelező kliens, pdf olvasó program, stb.) Ne használjunk a gyártó által már nem támogatott szoftvereket!
 2. Minden számítógépen telepítsünk víruskereső programot és gondoskodjunk annak folyamatos frissítéséről!
 3. Megfelelő jogosultsági rendszerrel biztosítsuk, hogy a hálózaton tárolt fájlokhoz, csak az illetékes felhasználók férhetnek hozzá!
 4. Tájékoztassuk a felhasználókat, hogy mindig figyelmesen használják a számítógépet!:
  – Ismeretlen feladótól érkező emailek csatolt fájljait ne nyissák meg, az abban található linkekre ne kattintsanak! Inkább egy emailben kérdezzenek vissza, hogy tényleg létező a feladó és szándékosan küldte az emailt! Különösen fontos odafigyelni, ha ez egy ismert bank, paypal, mobil telefonszolgáltató, futárszolgálat nevében érkezik.
  – Ha egy web oldalról települni akar egy program a számítógépre, akkor azt ne engedjék! Ne indítsanak el ismeretlen eredetű programokat!
  – Bármilyen furcsaságot tapasztalnak, rögtön értesítsék a rendszergazdát!
 5. Készítsünk rendszeres, napi mentést! Lehetőleg úgy, hogy több korábbi verzió is visszaállítható legyen!

Ha megtörtént a baj, akkor a fertőzött gépet ki kell kapcsolni és azonnal értesíteni a rendszergazdát, aki a kódolt fájlokat a mentésből visszaállítja és a kérdéses gépet megtisztítja.
Bármilyen kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésére.