Rendszergazda Magazin #17 – A számítógépek sem szeretik a kánikulát

Rendszergazda Magazin #17 – A számítógépek sem szeretik a kánikulát

Míg a felhasználó irodáiban sok helyen működik klíma, gyakran előfordul, hogy a szerver szobák hűtése nem megoldott, hiszen ott csak „gépek” vannak. Pedig ott is szükség lenne a megfelelő hőmérsékletre! Elég csak bemenni és meghallgatni, hogy a modern gépek mennyivel hangosabbak melegben, mivel a ventillátoroknak nagyobb fordulatszámon kell pörögnie.

Gyakori, hogy a kkv-k nem tudnak megfelelő helyet biztosítani a szervereknek. Célszerű lenne egy külön, pormentes és légkondicionált szoba, ami ráadásul az illetéktelen hozzáférés elől is zárva van. Az ideális hőmérséklet a szerver szobában 20-21 °C, de soha nem szabad, hogy 28 °C fok fölé emelkedjen és 10 °C alá csökkenjen. Továbbá a páratartalom is ajánlott, ha 40-50% között marad.

Azon túl, hogy a túlmelegedett gépek gyakrabban lefagyhatnak, lassulhatnak, újraindulhatnak, az élettartamuk is jelentősen csökkenhet. Nem csak a dolgozóknak fontos, hanem az általuk használt eszközöknek is, hogy megfelelő módon tudjanak teljesíteni.

Tanácsok a kánikulára:

  • Kapcsolják ki a nem használt eszközöket! (Ez egyébként is egy jó gyakorlat, energia és költség megtakarítás érdekében.)
  • Ne hagyják az eszközöket a direkt napfény hatásának kitéve, próbálják azokat árnyékolni!
  • Szerver szobában is legyen megoldott a légkondicionálás!
  • Rendszeresen végezzenek adatmentést, hogy egy esetleg meghibásodás esetén elveszett vagy megsérült fájlok pótolhatóak legyenek! (Ez is független a kánikulától, de nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet.)

Bármilyen kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésére.