Rendszergazda Magazin #16 – Lapolvasás, scanner nélkül

Rendszergazda Magazin #16 – Lapolvasás, scanner nélkül

Gyakran szükség lehet rá, hogy egy-egy dokumentumot scannelve küldjünk (például domain regisztrációs lap) és a mobil telefonnal készült sima fénykép sok esetben alkalmatlan a feladatra. Szerencsére egy okostelefon így is megfelelő lehet és nem feltétlen van szükség scannerre, elég egy megfelelő alkalmazást telepíteni.
A rendszergazda magazin jelenlegi számában erre adunk megoldásokat:

1. iOS (iPhone, iPad)

CamScanner Free
A fénykép készítése után automatikusan körbevágja a lefényképezett dokumentumot vagy kézzel kivághatjuk saját magunk is. Az ingyenes verzióban emailben (PDF és JPG fájlként) lehet elküldeni, illetve menteni a telefonra.
Office Lens
A Microsoft alkalmazása, amellyel a beolvasott dokumentumokat szerkeszthető Word és PowerPoint fájl formátumban is lehet menteni vele.
(Minimum iOS 8-as verzió szükséges hozzá).

2. Android

Google Drive
Androidon legegyszerűbb a Google Drive használata. Meg kell nyitni az alkalmazást és megnyomni a „+” gombot, majd a „Scan” vagy „Beolvasás” funkciót választani. A fotó elkészítése után az alkalmazás megfelelő módon megtisztítja a képet és elmenteni PDF formátumban. Még akár több oldalas PDF is scannelhető ezzel a módszerrel.
CamScanner – Phone PDF Creator
A fénykép készítése automatikusan körbevágja a lefényképezett dokumentumot vagy kézzel kivághatjuk saját magunk is. Az ingyenes verzióban emailben (PDF és JPG fájl formátumban) lehet küldeni, illetve menteni a telefonra.

3. Windows Phone

Office Lens
Alkalmas a feladatra a gyári Microsoft Office Lens alkalmazás, ami sok telefonra eleve telepítve van. Egy gyors fénykép után a program megfelelő méretre vágja és PDF, DOCX vagy PPTX fájlban a OneDrivera tudja menteni a dokumentumot, aminek linkjét utána az alkalmazásból emailben el is lehet küldeni. (DOCX esetén megpróbálja karakter felismeréssel szöveggé konvertálni).
 HandyScan
Csak a fizetős, Premium verzióban lehet vele PDF fájlt készíteni, de az ingyenes verzióval JPG fájlba lehet scannelni. A scannelés során számos beállítási lehetőség van, mint az Office Lens esetében. (Több világossági árnyalat közül lehet választani, be lehet jelölni, hogy a dokumentum melyik részét szeretnénk csak scannelni.)

Reméljük a fentiek között találnak megfelelő alkalmazást saját célra.

Bármilyen kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésére.