Rendszergazda Magazin #10 – A legjobb módszer nagy fájlok továbbítására

Rendszergazda Magazin #10 – A legjobb módszer nagy fájlok továbbítására

Sokszor szükségünk lehet arra, hogy nagyobb fájlokat – több, nagy felbontású fotót, videót stb. – osszunk meg a partnereinkkel.

E-mailben hosszadalmas elküldeni a fájlokat
A képeket egyenként vagy akár tízesével e-mailben átküldeni hosszadalmas – a levelezőrendszerek pedig legtöbbször legfeljebb 10-50 MB-os csatolmányt engedélyeznek. CD/DVD-re írva nem biztos, hogy az illető meg tudja tekinteni a fájlokat (ha nincs a laptopján megfelelő optikai olvasó, illetve inkább tabletet vagy okostelefont használ); a pendrive-unkat valószínűleg nem szeretnénk kölcsönadni; az FTP használata pedig sokak számára bonyolult.

Fájlküldő oldalak
Igénybe vehetünk erre a célra egy kifejezetten nagy méretű fájok továbbítására szolgáló szolgáltatást, például a TransferBigFiles vagy WeTransfer oldalakat. Az utóbbival egyszerre 2 GB-nyi fájlt küldhetünk el, akár 20 embernek, regisztrációt nem igényel, és ingyenes. A címzett a letöltő linket emailben kapja meg.
Nem csak nagy fájlok megosztására használható, de egyéb olyan kiterjesztést tartalmazó fájlra is, amit a levelező rendszerek egyébként általában kiszűrnek. (Például a végrehajtható fájl típusok: .EXE, .COM, stb.)

Felhőszolgáltatások
A legjobb megoldás azonban, ha valamilyen felhő szolgáltatás használatával osztjuk meg a nagyobb fájlokat ismerőseinkkel. Egyébként is hasznos lehet dokumentumainkat, fotóinkat vagy videóinkat egy ilyen alkalmazás segítségével tárolni, hiszen így bárhonnan hozzáférhetünk, és nem kell amiatt aggódnunk, hogy elvesznek, ha számítógépünk meghibásodik. Az egyik legnépszerűbb ilyen szolgáltatás a DropBox, amely segítségével, ingyenesen 2 GB-nyi, díjfizetés mellett pedig 16 GB-nyi tartalmat tárolhatunk a rendszerben, és azokat offline is elérhetjük.
Ha legközelebb valamilyen fájlt szeretne küldeni, akkor érdemes a fenti szolgáltatások kipróbálni!