Rendszergazda Magazin #8 – vírusok emailben

Rendszergazda Magazin #8 – vírusok emailben

Az utóbbi napokban elszaporodtak az olyan emailek, amelyek Telekom, Vodafone és hasonló szolgáltatók számlaleveleinek álcázzák magukat és olyan oldalra irányítanak, amely ártalmas trójai kártevőt tartalmaznak.

Ezekben a levelekben (spam-ekben) maga a kártevő nem található meg, csak egy link – egy jellemzően feltört domain-re – és a kártevő letöltése és elindítása a címzett aktív közreműködését igényli.

Kérjük figyeljen oda és semmilyen körülmények között ne töltsön le és indítson el ilyen linken található programot!

Ha véletlenül mégis elindította volna, azonnal állítsa le a gépet és lépjen kapcsolatba a rendszergazdájával, különben azon felül, hogy a gépen tárolt jelszavai (email, ftp, böngésző oldalak, stb.) kikerülhetnek illetéktelen kezekbe, még spamküldő “zombi” is lehet a számítógépből, vagy akár visszaállíthatatlan módon elkódolhatja a merevlemezen a felhasználói adatokat.

A szerveinken igyekszünk a megfelelő szűrőket úgy beállítani, hogy ezek a fajta levelek is karanténba kerüljenek és eleve ne kerüljenek kézbesítésre.
Amennyiben mégis kapna ilyen levelet, kérjük továbbítsa nekünk a spam@hunetkft.hu címre, hogy annak tartalma alapján bővíthessük a szűrési feltételeket.