Rendszergazda Magazin #6 – Windows 7 és Windows 8.1 újdonságai

Rendszergazda Magazin #6 – Windows 7 és Windows 8.1 újdonságai

A Windows 7 és 8.1 a korábbi, régi Windows komponenseken felül tartalmaz pár új programot. Korábban is része volt a Windowsnak az egyszerű szövegszerkesztő (WordPad), rajzoló program (Paint), számológép, jegyzettömb, de a Windows 7 és későbbi verziók egyéb hasznos új programokat is tartalmaznak.

Sticky Notes. Egy nagyon egyszerű kis alkalmazás, amivel egy vagy több post-it jellegű címkét lehet az asztalra tenni, aminek tartalmát könnyen és gyorsan lehet módosítani.
Használható a napi teendők listázására, telefon közben gyors jegyzet készítésére vagy akár egyéb emlékeztetőkre is.

Képmetsző. A napi munka során előfordul, hogy szükség van a képernyő tartalmának (képernyőkép) mentésére vagy emailben továbbítására. Erre mindig is használható volt a PrtScr gomb, ami a teljes képernyő tartalmát a vágólapra másolta, ahonnan be lehetett szúrni egy programba. (Tipp: kevésbé ismert, hogy az Alt-PrtScr segítségével csak az aktuális aktív ablak kerül a vágólapra). A Képmetsző segítségével a képernyő tetszőleges része (akár nem feltétlen egy téglalap alak is) könnyen menthető vagy emailben továbbküldhető. Sőt! Előtte még egyszerű módosítások, kiemelések is tehetők benne.

Windows faxoló és képolvasó. Manapság a faxolásra már ritkán van szükség, de a képolvasó egy hasznos program, mert így külön alkalmazás nélkül lehet a scannerről dokumentumokat vagy képeket beolvasni és utána akár egyszerűen emailben tovább küldeni.

A Windows 8-ban bemutatásra kerültek az “App”-ok, a modern felületű alkalmazások. Megvásárlásuk és telepítésük, hasonlóan, mint a mobil telefonokon, a Windows Áruházból való kiválasztással történik.
Az operációs rendszerrel eleve települnek App-ok, így nem feltétlen szükséges egy külön program telepítése. Ezek közül a napi irodai munka során a leghasznosabbak:

Posta. Egy egyszerű levelező program, amivel akár több email fiókot is lehet kezelni. Elsőre talán kicsit szokatlan felülettel és kezeléssel, de külön alkalmazás telepítése nélkül megoldható a levelezés. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Kapcsolatok. A postához hasonlóan egy egyszerű névjegyalbum,
amiben a partnerek információit, elérhetőségeit lehet kezelni.

 

Naptár. Mint a neve is mutatja egy egyszerű határidő naptár.
Mind a három alkalmazásnak szüksége van egy szerverre, ahol az információkat tárolják. Ez lehet akár a Windows Fiók, amivel a Windows 8 gépre belépünk, de az irodai Exchange szerver is. Mindegyik esetben nagyon hasznos, hogy egy megfelelő okos telefonnal szinkronban tartja az adatokat.

Áruház. Ezen az App-on keresztül lehet letölteni további alkalmazásokat. A Windows Áruházban számos, akár ingyenes, hasznos app található. Kiválasztás után, azok rögtön használhatóak a gépen. Érdemes rászánni az időt és böngészni az alkalmazások között, mert sok hasznos található közöttük.

 

Bármilyen további kérdése van, szívesen állunk rendelkezésére!