Rendszergazda Magazin #5 – Windows XP

Rendszergazda Magazin #5 – Windows XP

2014 április 8. Ez lesz a hivatalos nap, amikor végleg lejár a Windows XP és az Office 2003 támogatási időszaka. Amennyiben még mindig ezeket a szoftvereket használja, akkor az alábbiakban fontos információkat talál!

A Microsoft Windows XP, 2001 október 25.-én jelent meg. Bár azóta is készültek, készülnek hozzá frissítések és hibajavítások, de ez akkor is egy több, mint 12 éves operációs rendszer. Nem jelenti, hogy nem tud még pár évig működni, de egy ilyen gyorsan fejlődő és változó területen, mint az informatika, már elavultnak számít. Érdemes elgondolkodni a lecserélésén.

Mit jelent pontosan a terméktámogatás megszűnése?
A Microsoft az általa kiadott operációs rendszerekre több éves terméktámogatási időszakot vállal. Ez az idő alatt biztosított az operációs rendszerek biztonsági problémáinak javítása, továbbá az online tudásbázis cikkek folyamatos bővülése és frissülése. (Továbbá, az un. „általános támogatási időszakban”, ami 2009 áprilisig tartott, a nem biztonsági jellegű hibajavítások és felhasználói visszajelzés alapján, az operációs rendszer működését érintő módosítások kiadása is.)
2014 áprilisa után semmilyen biztonsági frissítés nem fog érkezni a termékekhez. Ez azt jelenti, hogy az újonnan felfedezett biztonsági rések javítása nem történik meg, így a vállalat üzleti titkot képező adatai veszélynek vannak kitéve.
A támogatási időszak lejáratát követően az operációs rendszer hibáinak javítására semmilyen lehetőség nem áll rendelkezésre. Ez komoly fennakadást okozhat, ha például egy üzletileg kritikus alkalmazás futtatása egy, a Windows rendszert érintő hiba miatt válik lehetetlenné.
Az operációs rendszer támogatásának megszűnésével a hardvergyártók is beszüntetik az ehhez kapcsolódó eszközillesztő-programok biztosítását. Emiatt könnyen előfordulhat az az eset, hogy az újonnan vásárolt számítástechnikai eszközöket (szkennerek, nyomtatók, web kamerák, stb.) nem tudja használni Windows XP környezetben. Már most is előfordul banki rendszerekkel, hogy nem működnek Internet Explorer 8 alatt és Windows XP-re újabb Internet Explorer már nem készül.
Ettől függetlenül a termékek használhatóak lesznek és működni fognak. A korábbi online tudásbázis cikkek továbbra is elérhetőek lesznek. Viszont, ésszerű döntés, ha a kockázatok elkerülése érdekében a frissítés (vagy csere) mellett döntenek.

Miért érdemes frissíteni?
1. Gyorsaság: az újabb operációs rendszerek gyorsabbak. (Bár általában ehhez új hardver is szükséges.)
2. Megbízhatóság: a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően stabilabbak a ma kapható rendszerek.
3. Biztonság: számos újdonságnak köszönhetően az új operációs rendszerekkel biztonságosabbá válik a számítógép használata.
4. Új technológiák használata: az új technológiák (gyorsabb USB, nagy felbontású monitorok, érintőképernyő lehetőségek, stb.) már nem vagy csak korlátozottan támogatja a Windows XP.
5. Alkalmazói szoftverek: sok programból már nem készül Windows XP-n működő verzió. Az új operációs rendszerek ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a régi alkalmazások futtatására is.

Kevesebb, mint fél év van hátra! Érdemes most elgondolkodni és foglalkozni a kérdéssel. Bármilyen kérdése van, jelezze kollégáink felé, hogy ki tudjuk alakítani a megfelelő stratégiát!