Rendszergazda Magazin #4 – Hasznos segédprogramok, ingyen

Rendszergazda Magazin #4 – Hasznos segédprogramok, ingyen

A napi munka során egy-két feladat elvégzéséhez szükség lehet olyan kiegészítő segéd programokra, amelyek nem részei a Windows-nak. Ezekből állítottunk össze egy listát.
Vírus és egyéb kártékony program keresés és eltávolítás:

Security EssentialsSecurity Essentials A Microsoft saját, otthoni és mikró vállalkozásoknak (max. 10 pc) szánt, ingyenes víruskereső programja. Segítségével megoldható egy Windows folyamatos vírus védelme.

Malwarebytes Anti-Malware FreeMalwarebytes Anti-Malware Free Kémprogramok és egyéb nem kívánt szoftverek eltávolítására alkalmas program. Az ingyenes verzióval csak manuálisan elindítottan lehet a keresést és eltávolítást végezni. Még a legjobb vírusvédelem mellett is előfordulhat, hogy bekerül egy nem kívánt program a rendszerre. Ha furcsán viselkedik vagy jelentősen lelassul a Windows, akkor mindenképpen érdemes egy vizsgálatot végezni.

Fájlkezelés (beleértve FTP feladatokat is):
Double CommanderDouble Commander Total Commanderhez hasonló fájlkezelő program, de ez teljesen ingyenes. Ha nem elég a Windows Intéző által biztosított fájlkezelési lehetőség, akkor érdemes használni ezt a programot.

FAR ManagerFAR Manager Egy tradicionálisabb kinézetű, de hasonló funkciójú alternatív fájl kezelő program.

 

Fájl karbantartás:

CCleanerCCleaner Ha úgy érzi, hogy sok a felesleges fájl a számítógépén vagy egyszerűen csak kevés helye van a merev lemezén és szeretné törölni a felesleget, akkor erre a programra van szüksége. Egyszerűen és gyorsan be tudja állítani, hogy milyen fájlokra nincs szüksége. Nem kell cseréltetni a merevlemezt, elég csak a felesleget törölni!
SpaceSnifferSpaceSniffer Ha nincs már mit törölni, de egyszerűen szeretné megtalálni, hogy mi veszi el a sok helyet a lemezen, akkor ez a program segít virtuálisan megjeleníteni a különböző fájlok és mappák méretét.
Fájl/mappa szinkronizálás:

SyncToy 2.1 A teljes adat mentés sok esetben időigényes és általában elegendő csak az új és változott fájlokat lementeni. Ilyenkor segít egy szinkronizáló program, aminek segítségével könnyen és gyorsan lehet két mappa vagy merevlemez tartalmát szinkronizálni. Ebben segít a Microsoft ingyenes programja.
Fájl tömörítés:

7-zip7-zip Összes jelentős tömörített fájl típust képes kezelni. Egyszerű kezelő felülettel. Egy apró hibája van, telepítéskor figyelni kell, hogy a JAR kiterjesztést ne rendeljük a programhoz, mert az a Java programokat zavarja.

JZip Kicsit látványosabb, de nem annyira ismert, szintén ingyenes alternatíva.

 

PDF készítés:

PrimoPDF Egy új nyomtatót telepít, és amikor egy Windows alkalmazásból ezt a nyomtató használjuk, akkor az eredmény egy PDF fájlba kerül. Egyszerű és gyors megoldás PDF fájlok készítésére.

Kép szerkesztés:
IrfanViewIrfanView Egyszerű és tömeges kép manipulációra alkalmas szoftver. Ha szükség van egy képből kisebb részt kivágni, átméretezni vagy átforgatni egy képet, akkor ezt érdemes használni. Ezen felül rengeteg egyéb funkció segíti a képeken való műveleteket.
Paint.netPaint.net Nagyon sokrétű képszerkesztésre alkalmas program.
Sok esetben csak drága szoftver csomagok nyújtanak hasonló funkcionalitást. Ha egy képszerkesztő szoftverre van szükségük, akkor érdemes kipróbálni.

CD/DVD írás:

CDBurnerXPCDBurnerXP Bár egyre kevésbé van szükséges CD/DVD lemezekre, de azért még előfordul, hogy szükséges egy program, azok megírásához.
Támogatja még a Blu-Ray és HD-DVD formátumokat is.

DVD és egyéb média lejátszó:
VLC media playerVLC media player Egyszerű, gyors média lejátszó program, amivel számos fájl formátum és DVD lejátszható

Reméljük, hogy a fenti egyszerű programok sok feladatra nyújtanak megoldást! A programok telepítéséhez nem szükséges szakember, de minden esetben oda kell figyelni, mert az ingyenesség ára, sok esetben, hogy egyéb szoftver telepítését is elvégzik. Ezeket érdemes kikapcsolni az installáció során.