Rendszergazda Magazin #2 – Office programok

Rendszergazda Magazin #2 – Office programok

Tudta, hogy sokan gondolják, hogy a Microsoft Office a Windows része? Nem az! 🙂

Microsoft Office
Ez a tradicionális „irodai programcsomag”, ami a következő komponenseket tartalmazza / tartalmazhatja: Word (szövegszerkesztő), Excel (táblázatkezelő), Outlook (levelező), PowerPoint (prezentációkészítő) és további modulok.

Az elmúlt időben több partnerünknél felmerült a régi Office cseréjének igénye. Azok, akik korábban megvásárolták a Microsoft Office programcsomagot és egy viszonylag öreg verziót használnak, több problémával is szembesülnek. A legnagyobb gond, hogy nem tudják megnyitni a partnerektől kapott fájlokat, mert azok már egy újabb Office verzióval készültek. Bár létezik a korábbi Office verziók egy részéhez egy kiegészítő program, amivel megnyithatóak lesznek ezek a fájlok, de ez nem minden esetben nyújt 100%-os kompatibilitást.

A legfrissebb Microsoft Office az Office 2013. Ez csak Windows 7 és Windows 8 operációs rendszerre installálható, tehát nem telepíthető már Windows XP vagy Windows Vista gépekre, így ez nem minden esetben jelent megoldást. Ezekre a régi Windows verziókra a Microsoft Office 2010, még vásárolható, de csak licenszként, ami lényegesen drágább, viszont probléma nélkül meg tudja nyitni a legfrissebb formátumú fájlokat.

Office 365
Létezik egy új, Office 365 nevű Microsoft termék család. Ez a Microsoft „felhőben használható” irodai csomagja, ami előfizetési díj ellenében használható, de ugyanúgy telepítésre kerül és igazából a legfrissebb Office alkalmazásait tartalmazza, megvásárlás helyett havi (vagy éves) díjért. Ez szintén csak Windows 7 és Windows 8 operációs rendszereken használható, korábbi Windows verziókhoz nem.

Libre Office
Alternatív lehetőség a Libre Office nevű, ingyenes szoftver csomag, ami ugyanúgy tartalmaz egy szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő és további komponenseket (kivéve a levelező programot) és képes megnyitni a friss Microsoft Office verzióval készült docx/xlsx/stb fájlokat. Telepíthető még Windows XP/Vista gépekre is, tehát nincs vele olyan gond, hogy csak friss operációs rendszer szükséges a használatához. Bővebb információ a www.libreoffice.hu <http://www.libreoffice.hu/> oldalon található.

Mielőtt komolyabb beruházásba kezdenének érdemes kipróbálni a LibreOffice-t. Telepíthető olyan gépre, amin már a Microsoft Office egy verziója fut, vagy akár telepítés nélkül is kipróbálható a http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable oldalon található verzió.

Online lehetőségek
Ezeken túl, egyszerűbb feladatokra, használható a Google Drive <http://drive.google.com> (korábbi nevén Google Dokumentumok) alatt elérhető, böngészőből működő szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációkészítő alkalmazás vagy a Microsoft féle Office Web Apps <http://office.microsoft.com/hu-hu/web-apps/> , amivel a Microsoft online tárhelyén, a Skydriveon tárolt docs/xslx/stb fájlokat lehet szerkeszteni, szintén egy böngésző segítségével. (Ezekből létezik vállalkozások számára, szintén előfizetésért, használható verzió is.)

Végül egy tipp, Microsoft Office-szal rendelkező felhasználóknak. Számos hasznos sablon található és tölthető le a Microsoft oldaláról a http://office.microsoft.com/hu-hu/templates/ linkről.

Bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.