Rendszergazda Magazin #1 – PDF Fájlok

Rendszergazda Magazin #1 – PDF Fájlok

PDF fájlok mindennaposak az irodai munkában. Igen sokrétű módon használhatóak, ehhez szeretnénk egy-két tippet nyújtani.

PDF fájlok megnyitása
Az eredeti és legelterjedtebb program, amivel PDF fájlokat meg lehet nyitni, olvasni, nyomtatni, az ingyenes Adobe Reader <http://get.adobe.com/reader>
Egy ingyenes alternatíva a Foxit Reader <http://www.foxitsoftware.com> , de ma már a böngésző programok egy része is képes a web oldalalakon található PDF fájlokat megjeleníteni.

PDF fájlok létrehozása
Ma már ez sem jelent gondot. A népszerű irodai alkalmazások (Microsoft Office, LibreOffice vagy a Google Docs) képesek exportálni közvetlenül PDF-be. Ezen felül, ha egyéb alkalmazásból van szükség a PDF fájl létrehozására, akkor telepíthető a PrimoPDF <http://www.primopdf.com> vagy PDFCreator <http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/> program, amivel egy új nyomtató kerül a gépre, ezt használva az eredmény egy PDF fájlba kerül.

Műveleteket PDF fájlokkal
A megnyitás, létrehozás már nem szokott problémát okozni. Manapság inkább az a feladat, hogy meglévő fájlt tudjunk módosítani. Ehhez általában már meg kell vásárolni az Adobe megfelelő programját vagy egy olcsóbb alternatívát. További lehetőség ezek fájlok módosítására, hogy konvertáljuk azt egy DOC-ra, bár ez nem minden PDF esetében működik. Erre a feladatra léteznek ingyenes szolgáltatások is. Például a „PDF to Word <http://www.pdftoword.com/> ”
Másik ilyen tipikus feladat több PDF fájl összemásolása egybe. Ehhez a MergePDF <http://www.mergepdf.com/> oldalon található szolgáltatás lehet az egyik megoldás.

Haladó PDF feladatok
Egy nagyon hasznos, de sajnos kevesek által használt lehetőség a PDF fájlokkal a kitölthető űrlapok létrehozása. Amennyiben egy kkv-nak formanyomtatványt kell kitöltetni a partnereivel, egyik alkalmas eszköz erre egy PDF fájl. Egy kitöltendő űrlap létrehozásához kiváló eszköz a PDFescape <http://www.pdfescape.com> oldalon található ingyenes online alkalmazás. Használata egyszerű, fel kell tölteni egy kész PDF fájlt és azon kijelölhetőek a kitöltendő mezők. Az oldalon egyéb módosításokra is lehetőség van, akár extra szöveget is lehet írni egy kész fájlba vagy képet lehet beszúrni, ami akár egy aláírás is lehet, így meg tudjuk kímélni magunkat a nyomtatás, aláírás, scannelés procedúrájától.

(Figyelmeztetés: az online szolgáltatások használata esetén a dokumentumok külső szerverre kerülnek, így bizalmas fájlok esetén megfontolandó azok használata.)

Amennyiben PDF fájllal kell művelet végezni, javasoljuk próbálja ki a fenti szolgáltatásokat, eszközöket! Reméljük segítségére lesz a napi munkájával! Bármilyen további kérdése van a témában, keresse munkatársainkat vagy akár erre az emailre válaszolva is elküldheti azokat.